Lehed

teisipäev, 11. aprill 2017

Munadepühamöll


Imelik on nii öelda munadepüha kohta, sest see kõlab nagu jõulustress. Kuid me nimetasime sedasi oma koolitust Rattakirjas. Möll sellepärast, et paari tunni jooksul pidime mune värvima, pärja punuma ja süüa valmistama. Kiiresti ja aega veetmata.


Kui paljud süvenevad tänapäeval ülestõusmispüha sisusse on iseasi, aga kõik rõõmustavad selle üle, et taas on üks vaba päev, mis on nädalavahetuse pikenduseks. Kuna see on ikkagi püha, siis on tore kodu kaunistada ja lastega koos mune värvida.


Rattakirjas proovisime kuidas õnnestub munade värvimine Marabu firma marmoriseerimisvärvidega. Need on värvid, mis vette tilgutades moodustavad pinnale erinevaid mustreid ja neid omavahel tikuga õrnalt segades aga põnevaid mustriviirgusid. Seega on nende värvidega just paras koos lastega meisterdada, sest see protsess on kõik kokku üks tore ettevõtmine.

 
Miinuseks ehk lahustihais ja värvi kleepuv omadus, mistõttu peab mingi vahendiga selle maha hõõruma, juhul kui seda peaks kuhugi tilkuma. Veel peab arvestama, et värv ei kuiva nii kiiresti ära kui tavaliselt teised käsitöövärvid ja kui näiteks lauaseadet või pärga teha, siis peab värvitud munadel laskma eelnevalt paar tundi kuivada.


Marmoriseerimisvärviga saab edukalt ka küünaldele mustrimänge luua. Põhimõte on ikka sama - tuleb värvi anumasse tilgutada, õrnalt segada ja küünal kas sups sisse pista või laiemas kausis küünalt niikaua rullida kui kogu värvikile on külge haakunud.


 


Seniks kuni munad ja küünlad kuivasid, alustasime pajuokstest pärja punumisega. Need jäid omakorda ootele, sest liikusime edasi kööki. Töötoa alguses tühjaks puhutud munade sisu ei läinud raisku. Kirsti oli ette valmistanud kokkamiskava, kus tegime biskviitküpsiseid ja omletirulle.



Munadega meisterdamisel on mõttekas alati ka söögitegemist juurde kombineerida, sest munasisu jääb väga palju järgi. Ja omletirull - see on lihtsalt nii suurepärane mõte. See on maitsev ja väga toitev.


Koolituspäeva lõpul, kui valmis oli saanud nii kaunistatud pärjad kui toit, võtsime korra aja maha, et lihtsalt kaks sõna juttu ajada ja imetleda enda kui ka naabri tööd.





Aitäh Kirstile koostöö eest! :)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar